Tech x Fashion – Nove tehnološke inovacije u svijetu mode

Svjedoci smo kako tehnologija napreduje svaki dan. O tehnološkim inovacijama i naprecima svaki dan čujemo preko medija, prije je to bilo putem radio prijemnika, gledajući TV ili čitajući novine. Danas, stvari su malo drugačije, zahvaljujući našim pametnim telefonima novosti (generalno govoreći) dobijamo u momentu kada ih neki web portal objavi bilo putem društvenih mreža, RSS feed-a ili email pretplata. 
U ovom tektsu, donosim vam novosti iz svijeta tehnoloških inovacija u svijetu mode i pored toga dotaći ću se AI-a i njegovog potencijala (eng.: Artificial intelligence – Vještačka inteligencija).

Coded Couture (Kodirana visoka moda) 

Jako sam se uzbudio kada sam čuo da švedski gigant H&M stupa u saradnju sa kompanijama Ivyrevel i Google. H&M u ovoj saradnji koristi Google-ov Snapshot API – (više o tome klikom na link dole), kratko rečeno, u ovom slučaju Snapshot API se koristi vašim ličnim podacima, uči o vašim navikama i o vašoj svakodnevnici i te podatke šalje H&M- u i Ivyrevelu i na osnovu poslanih podataka oni prave odjeću za vas. Za sada ovaj projekat je u beta fazi testiranja i Ivyrevel traži ženske modele, ako ste zainteresovani da saznate više o tome posjetite Coded Couture ili pogledajte video ispod.

·         Nike MAG - patike koje se same vežu 


Prije tačno 27 godina, koncept patika koje se same vežu bio je predstavljen u filmu Back to the future. Nike je proteklih 27 godina radio na razvoju takve tehnologije patika i u oktobru prošle godine svijet je vidio Nike MAG. Navodno, napravljeno je samo 89 primjeraka koji su onda podijeljeni putem nagradne igre, čija je ulaznica koštala oko 10$ i svi prihodi od nagradne igre išli su u Michael J. Fox fondaciju, koja se bori i zalaže za pronalazak lijeka za Parkinsonovu bolest.

AI u svijetu mode

Coded couture je jedan primjer vještačke inteligencije koji uči o vama i na osnovu onoga što je naučilo ono pravi odjeću koja je vaše estetike, stila, kroja i sl. Za 20 godina bit ćemo svjedoci kako će vještačka inteligencija postati dio naše svakodnevnice. Svako od nas će imati svog virtulenog asistenta koji će se brinuti za mnogo stvari, među njima i našim načinom odjevanja. AI će biti naš lični dizajner i stilista koji će kupovati odjeću za nas, praviti nam outfit-e pa čak će je i dizajnirati.

Kad smo kod vještačke inteligencije, ne mogu da ne spomenem mi:a-u. Mi:a je AI koju je napravila kompanija m:tel, ona je tu da vam pomogne oko izbora paketa telekomunikacijskih usluga koje m:tel nudi. Tako da, ako možda hoćete da vidite šta vam nudi m:tel, a da pri tome ne izgubite puno vremena, mi:a je tu za vas. Posjetite mi:a aistenta

Ovaj tekst je napisan u sklopu partnerstva sa kompanijom m:tel, takođe moram napomenuti da isti ovaj tekst možete pročitati i na njihovom oficijelnom blogu klikom ovdje i za više informacija o m:tel ponudi mobilnih telefona i drugih usluga preporučujem vam da posjetite njihov web shop klikom ovdje
All visual content in this post is copyright to its respectful owners. If you own right to any of the images, and do not wish them to appear here, please contact me and they will be promptly removed.