Moderna tehnologija i telekomunikacije, dostignuća i njihov utjecaj na modu i modnu industriju


Kada pogledamo na prošlost čovjeka zadnjih 20 godina, primjetit ćemo kako je moderna tehnologija olakšala i ubrzala njegov način življenja. Ali kako? Nova otkrića i novi izumi doprinose društvenoj zajednici i utječu na nas većim intenzitetom nego ikad prije. Primjere toga možemo da vidimo prvenstveno u medicini gdje vidimo porast životnog vijeka i prevencije širenja virusa HiV-a pa čak do 90% putem PrEP-a, možda zvuči nevjerovatno ali to je stvarno. Pored toga bitno je reći kako je tehnologija zamjenila stare načine komunikacije, javnog saobraćaja i transporta, itd. Ljudi danas imaju privilegiju da putuju svijetom i da posjete razna mjesta i narode i samim da svjedoče mnogobrojnim kulturama i tradicijama. Ali svjedoci smo kako se polako gube razlike među kulturama i da se postepeno stvara globalno selo (slično ono što je McLuhan zamišljao). Kada se osvrnemo na napredak i doprinose moderne tehnologije i telekomunikacija, ne možemo da zaobiđemo pitanje koje postavljamo sebi:
Koliko su oni prisutni u modnoj indutriji i koliko utječu na današnju modu i modnu industriju?

Coco Chanel je rekla: „Moda prolazi, a stil ostaje.

Bez obizra šta mislili o citatu, iz uvoda možemo zaključiti da se i tehnologija mijenja i napreduje. Sa današnjim dostignućima u modernoj tehnologiji i telekomunikacijama ne možemo zaobići činjenice koje ukazuju na njihov utjecaj u modnoj industriji. To najbolje možemo vidjeti iz sljedećih primjera:

 • Karma Chameleon Project
  Grupa istražitelja sa Concordia Univerziteta iz Kanade je razvila specifičnu tkaninu koja sadrži električne komponente. Tkanina skuplja kinetičku energiju i onda je koristi da promjeni svoju boju.
 • Inovativna odjeća
  • Haljina koja svijetli kada gledate u nju
Ova haljina u sebi ima ugrađene senzore koji su aktivirani kada neko gleda u haljinu i samim tim doprinosi da se određeni dijelovi haljine pomjeraju. Ova haljina je napravljena u dvije varijante, jedna od njih je prekrivena foto osjetljivim nitima koji vise iza naborane tkanine, a druga nema naboranu tkaknu nego pipke koji su sačinjeni od istih foto osjetljivih niti.


  • Ogrtač koja se mijenja prema vremenskim prilikama
Lauren Bowker je sašila ogrtač koji je onda tretirala sa likvidnim kristalima da dobije efekat promjene boje na ogrtaču. Mali povjetarac je dovoljan da ovaj predivni ogrtač reaguje.

  • Haljina koja mijenja boje prema vašim emocijama
Philips Design nam je pružio pogled na budućnost gdje odjeća dobiva još jednu ulogu, a to je da reflektuje naše emocije što olakšava ili otežava komunikaciju sa osobom koja nosi tu haljinu. Prvi sloj haljine sadrži biometrične senzore koji projektuju emocije koje dolaze u formi šarenih svijetala na haljini.

 • Android Wear, Apple Watch i Google Glass
Najočigldeniji primjer „nosive tehnologije“, od gore navedenih uređaja, je Google Glass, iako je jako malo prisutan ovdje Google Glass predstavlja revoluciju i može se izdvojiti kao prvi opće poznati primjer kombinacije moderne tehnologije i mode i njihovih prvih koraka zajedno.

Telekomunikacije u modnoj indstriji danas predstavlaju jako bitnu ulogu. Mnogi blogovi, društvene mreže, online portali, online prodavnice i forumi su se posvetili modi i danas predstavljaju vodeća sredstva marketinga i prodaje. isto tako ne mogu da zaobiđem jedan ogroman porast brandova koji su svoju sliku izgradili striktno na internetu. Pod pojmom telekomunikacija danas se  podrzumjeva i NFC (Near Field Communication). Ako već niste znali, NFC polako prelazi u vodeću tehnologiju koja olakšava kupovine (Android Pay, Apple Pay i Samsung Pay su bazirani na NFC tehnologiji) (Bežično plaćanje putem pametnih telefona).  Sada zamislite da ulazite u neku prodavnicu odjeće ili butik i u njemu nađete nešto što vam se sviđda npr.: šal, i sada kako mobitelom (koji ima NFC) prelazite preko NFC etikete i odjednom na vašem mobitelu vidite: inspiracije kako da nosite taj šal, od kojeg je materijala šiven ili da vidite kako da bude dobro očuvan. Naravno ovo je samo mali dio mogućnosti NFC-a, njegov potencijal je ogroman.
Na samom kraju, vidimo da je moderna tehnologija prisutna u modi ali još nije zaživjela punom parom, razlog tome jesu financije, otežana masovna i serijska produkcija, distribucija i otežano čuvanje. Ono što bih volio da zaživi, a nisam gore naveo jeste 3D pritanje odjeće, korištenje potencijala virtuelene i argumentovane realnosti, lakše čuvanje i njega odjeće i ekološki orijentirana odjeća. Ovaj tekst ulazi u izbor naboljih blogova u BiH na takmičenju m:bloger kompanije m:tel